Wednesday, March 4, 2009

Rage against the Valery


Valery...hvor skal vi begynne?
Vi tar dere tilbake til starten. 

Thor Anders ringer i en pause på jobben. Nummeret er amerikansk og han er litt nervøs. I andre enden svarer en dame. Hun snakker raskt, forstår lite, og det spraker i røret. Thor Anders legger på, og ringer opp Carina. De trodde de hadde fått et sted å bo. Men dama i andre enden har sådd tvil om det de trodde var skråsikkert. 

Slik kom vi til å kjenne Valery. En afroamerikansk dame, som ettersigende skal ha hatt nærkontakt med de sterkeste og billigste stoffene på gata. Hun er assistenten til landlorden. Av og til er de et par, av og til ikke. 

Første gangen vi traff henne var andre dagen i New York. Hun kom innom for å fikse det tette sluket i badekaret. Carina og Thor Anders var to skitne mennesker - lykkelige over å endelig kunne ta en dusj. De valgte å overse hennes merkelige opptreden og tomrommet i smilet to fortenner en gang hadde fyllt. 

Hun etterlot en smørekniv på toalettet, før hun lovet å få leiligheten vasket, strøm på soverommene og at et lass med ting som ikke var våre skulle fjernes den påfølgende dagen. Når vi nå, på dagen en måned etter, skriver dette, står det framdeles igjen en TV, en flettet stråkurv, noen ledninger og en ødelagt hylle fra en reol. 

Omtrent en uke etter første besøket så vi henne igjen. Thor Anders og Carina låste seg inn ytterdøra og skvatt til. Ikke fordi det sto en dame i leiligheten med en mop i hendene. Ikke fordi det faktisk luktet rent heller, men fordi denne scenen utspant seg ett om natta på en fredag. Valery hilste pent mens hun moppet som besatt. "I´m coming back tomorrow. When are you in?" sa hun og satte moppen og moppevannet inn i skapet. Det luktet rent. Hun hadde tross alt brukt en antistøvspray på gulvet. 

En uke gikk før hun dukket opp. Thor Anders hadde ringt og klaget over at det fortsatt ikke var strøm på rommene. Han sa han ikke kunne bruke pc, ha lyset på og se på tv samtidig. Skøyteledningen hadde bare to kontakter. 
Ti minutter etter banket Valery på døra. Hun hadde kommet for å hjelpe han å koble seg på internett. Thor Anders forklarte at det ikke var derfor han hadde ringt. Valery forsto ikke dette, og sa hun bare skulle i bilen for å hente en boks som skulle skaffe nett. 

Sist søndag, to uker etter, ga hun igjen lyd fra seg. Da skulle husleia hentes. Cash kontant. I hånden. På døra. 
Valery hadde med seg to traller. Ikke for å ha pengene i, men for å hente alt skrotet hun hadde lagret hos oss. 
Så talte hun over pengene mens Carina og Thor Anders ga henne en verbal overhøvling. 
Hun lovet å skjerpe seg, og at resten av tingene skulle hentes samme dag...

No comments:

Post a Comment